Nyhtösoijaa burgereihin, salaattiin ja tortillojen täytteeksi

Lähtisitkö makutestiin? Voisin lyödä vetoa, että ihastuisit näihin burgereihin ja veikkaisit niiden sisältävän broilerin lihaa. Kyseessä ovat kuitenkin nyhtösoijaburgerit, jotka peittoavat herkullisuudellaan ja mehevyydellään lihaisat makusisaruksensa.

On ollut ilahduttavaa huomata, että kasvisruoka kiinnostaa yhä suurempaa osaa suomalaisia. Niin moni on jo ottanut kasvisproteiinin korvaamaan ainakin osittain viikoittaisia liha-aterioita. Nykyisin ravintoloista saa jo niin hyvää kasvisruokaa, että jopa sekasyöjäkin innostuu. Moni laittaisi mielellään enemmän kasvisruokaa myös kotona, mutta ongelmana on ollut se, että monilta puuttuu taito ja reseptit loihtia maistuvia ja silti täyttäviä kasvisruokia. Aina kun ei jaksaisi niitä höyrytettyjä kasviksia tai ratatouillea.

En epäröinyt hetkeäkään, kun suomalainen Soya+ -soijatuotteiden valmistaja Finnsoy kysyi halukkuuttani testata heidän tuotteitansa ja samalla miettiä uusia reseptejä erityyppisille soijavalmisteille. Olin itse 1990-luvun lopussa useita vuosia syömättä punaista lihaa, olo oli kyllä kevyempi ja nivelet kiittivät. Soijasta valmistettu maito ja vanukkaat olivat silloin käytössä ulkomailla asuessani, kun vähälaktoosiset tuotteet eivät olleet vielä niin tuttuja Suomen rajojen ulkopuolella.

soijapalat

Soya+ -tuotteita testatessani halusin ensin kokeilla, miten soijaleikkeistä saisi nyhdettyä broilerinlihantyyppistä ja rakenteeltaan pehmeää nyhtösoijaa. Soijassa on muuten runsaasti rautaa, mikä on myös erittäin hyvä juttu, jos rautavarastot ovat koetuksella ja sitä punaista lihaa tulee syötyä vähemmän.

Keitettäessä soijaleikkeet turpoavat nelinkertaisiksi. Pyyhekuivaa leikkeet ja puristele niistä ylimääräinen vesi pois. Ei kannata pelästyä ulkonäköä, vaan riipiä kahden haarukan avulla leikkeet niin ohuiksi siivuiksi ja nyhtömäiseksi kuin mahdollista. Sen jälkeen kaada ohjeen bbq-kastike sekaan ja anna maustua ainakin pari tuntia, mielellään yön yli jääkaapissa. Marinadi tekee ihmeitä ja ennen hampurilaisten täyttöä nyhtösoija tarvitsee vain pikaisen kuumennuksen paistinpannulla.

Burgerin voi täyttää haluamilla lisukkeilla. Nyhtösoija sopii hyvin myös salaatteihin ja vaikka tortillojen täytteeksi. Kotiraati fanitti kokonaisuutta niin paljon, että tämä tulee olemaan kesän puutarhajuhlien vegevaihtoehto. Ennustamme sille laajempaakin menestystä, kokeile itsekin miten soijasta saa herkullista street foodia aikaiseksi!

BBQ Nyhtösoijaburgerit 
(4 kpl)

soijaburgeri

100 g Soya+-soijaleikkeitä

BBQ-kastike:

1 pilkottu sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
3 dl tomaattimurskaa
2 dl ananasmenua
2 rkl siirappia

Lisäksi 

4 hampurilaissämpylää
salaattia maun mukaan
vihanneksia, esim. porkkanaa ja tomaattia
majoneesia
korianteria
punasipulia
kokonainen lime

Keitä soijaleikkeet runsaassa suolatussa vedessä n. 30 minuuttia. Aloita kastikkeen valmistus kuullottamalla sipulit öljyssä. Lisää sitten mausteet ja loput ainekset. Keitä kokoon ja tarkista lopuksi maku.

Revi kahden haarukan avulla soijaleikkeet nyhtömäiseksi silpuksi ja kaada päälle BBQ-kastike. Sekoita kauttaaltaan ja anna hetki maustua. Saat enemmän makua, jos annat marinoitua jääkaapissa vaikka yön yli. Lämmitä sitten massa ja haarukoi hampurilaissämpylöiden välin yhdessä muiden lisukkeiden kanssa. Purista limen mehua nyhtösoijan päälle ja makuelämys on täydellinen!

Thai-tyylinen soija-riisinuudelisalaatti (2−3 annosta)

soijanuudelisalaatti

2 dl Soya+ soijakuutioita tai -suikaleita
100 g riisinuudeleita tai riisivermisellejä

Marinadi:
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 2 cm pätkä chiliä
1 cm pala raastettua inkivääriä
1 tl seesamikastiketta
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl soijaa
1 rkl kalakastiketta
2 rkl limenmehua
mustapippuria

Salaattiin:
1 porkkana
250 g broccolinia, eli varsiparsakaalia
puntti korianteria
1 dl pähkinöitä (esim. cashew)
suolaa ja mustapippuria
1 lime

Keitä soijakuutioita n. 15 minuutin ajan suolatussa vedessä. Valuta ja sekoita joukkoon thaityylinen marinadi.

Marinadin valmistus: pilko sipulit ja chili pieneksi silpuksi sekä raasta inkivääri. Sekoita marinadin ainekset sekaisin ja kaada kypsien soijakuutioiden päälle. Anna maustua hetki.

Valmista riisinuudelit, raasta porkkana ja pilko broccolini pienemmiksi suupaloiksi. Silppua korianteri ja murskaa pähkinät. Sekoita nuudeleiden sekaan soijakuutiot, porkkanaraaste, broccolinit, korianteri ja pähkinämurska. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Pirskottele päälle limen mehua. Salaatin voi tarjota lämpimänä tai viileänä.

 

Teksti ja reseptit: ruokabloggaaja Heli-Hannele Pehkonen / Beach House Kitchen